”Pașaportul Covid”, dezbătut din nou la Bruxelles: vaccinarea, mai utilă decât testul negativ și vindecarea

de: Alexandru Puiu
20 05. 2021

Adeverința verde de călătorie în Uniunea Europeană sau, mai simplu, pașaportul Covid pare să fie subiectul unor dezbateri aprinse la Bruxelles, cu câteva zile înainte de momentul în care ar trebui să intre în vigoare.

Cea mai recentă dezbatere legată de utilitatea viitorului document s-a desfășurat în cadrul unei comisii APCE – Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. La finalul ședinței, autoritatea a oferit condițiile prealabile pentru folosirea ”pașaportului Covid”, printr-un comunicat de presă. Din păcate, documentul cu pricina ridică în continuare numeroase întrebări.

Utilizarea acestui ”paşaport Covid”, care ar ridica parţial restricţiile legate de COVID-19 pentru deţinătorii documentului, ”depinde de certitudini bine stabilite pe subiectul riscurilor medicale implicate”, a subliniat comisia de afaceri juridice a APCE într-un proiect de rezoluţie aprobat cu unanimitate, pe baza unui raport elaborat de parlamentarul elveţian Damien Cottier.

Acum, tot efortul autorităților de la Bruxelles este de a elimina posibilitatea utilizării noului document ca mijloc discriminator. Pe de altă parte, nu vor nici să fie complet inutil. Chiar este menit să fie un instrument eficace împotriva propagării Covid-19.

Conform raportului, ”pașaportul Covid” ar urma să conţină trei secțiuni distincte: persoanele care au fost vaccinate contra COVID-19, persoanele care s-au vindecat de această boală şi persoanele testate negativ la COVID-19. Aceste lucru se știa și înainte. Ce s-a schimbat este semnificația categoriilor respective. Oficialii sunt de părere că orice relaxare a restricţiilor acordată pe baza documentului ar trebui să fie conformă cu riscul de transmitere pentru aceste grupuri diferite, ţinând cont şi de situaţia epidemiologică în ţara vizată.

Astfel, vaccinații ar urma să fie cei mai relaxați pentru că este cel mai improbabil să se îmbolnăvească sau să dea boala mai departe. Cineva care s-a testat în ultimele 72 sau 48 de ore poate fără probleme să se îmbolnăvească în următoarele 48 de ore. În ceea ce privește imunitatea obținută prin îmbolnăvire, aceea nu se știe cât durează exact, poate fi vorba de 4 sau 6 luni. Mai mult decât atât, dacă te expui la o cu totul altă tulpină de coronavirus, s-ar putea să te îmbolnăvești din nou chiar mai repede.

Nu în ultimul rând, adeverința verde pentru liberă circulație ar trebui să fie strict limitată ca durată. A fost gândită pentru a răspunde nevoilor legate de situaţia actuală a sănătăţii. Comisia APCE reaminteşte că scopul ”paşaportului Covid” nu este de a face vaccinarea obligatorie. Raportul va fi examinat de APCE în sesiunea sa plenară din 21-24 iunie.